Gyakran Ismételt Kérdések

Q?

Mikor kell kihúzni egy fogat?

A.

Sokszor keresnek fel úgy páciensek, hogy el szeretnék távolítatni a fogukat, de azt azért érdemes tudni, hogy a foghúzáshoz hosszas út vezet. Ennek az az oka, hogy meglátásom szerint, a saját fognál jobb implantátum nincs, éppen ezért úgy gondolom, hogy mindent el kell követni annak érdekében, hogy egy fog minnél tovább szájban tartható maradjon.

Azonban sokszor van olyan, hogy minden próbálkozás és erőlködés ellenére a fog nem megmenthető, ilyenkor sajnos nincs más megoldás csak a foghúzás.

Annak érdekében, hogy eldöntsük egy kérdéses fogról, hogy érdemes-e rá időt, energiát és pénzt fordítani, előszőr célszerű megvizsgálni az adott fog állapotát, mint fizikailag, mint valamilyen képalkotó (panoráma RTG, intraoralis kis RTG, CB-CT) eljárással.

Amennyiben a fog menthetőnek tűnik, célszerű gyökérkezelni azt majd valamilyen végleges pótlással ellátni. Abban az esetben, ha a fenti kezelés nem elvégezhető, mert a fog olyan mértékben destruált, vagy olyan méretű a fog körül a gyulladás, hogy már nincs értelme a ennek a terápiának, akkor nincs értelme sem pénzt sem időt, energiát fordítani a próbálkozásra. 

Ilyenkor okosabb eltávolítani a fogat és óvni a környező kemény szöveteket a krónikus gyulladástól, mely az egyik legnagyobb ellensége a csontnak. Minderre azért van szükség, hogy a későbbiekben esetlegesen implantátum/ok behelyezésével pótolni lehessen a huzás/ok által kialakult foghiányt/okat. 

Q?

Mikor kaphatok fogászati implantátumot?

A.

Fogászati implantátumot, akkor szoktam javasolni a pácienseimnek, ha úgy értékelem a szájban lévő szituációt, hogy a meglévő foghiányokat célszerűbb implantátumokkal pótolni mint inkább híddal.

Ilyen szituáció lehet például, ha valaki elveszíti az egyik sorközi fogát, és a híd készítéséhez le kellene preparálni a hiány előtti és mögötti - amúgy egészséges - fogak koronáját.

Sorvégi hiányok esetében is az implantátumok beültetése szokott jó megoldást jelenteni.

Azon túl, hogy a szájban lévő fogazati státusz az implantációt indokolná, más tényezők is szerepet játszanak a kivitelezésben. Az eggyik ilyen fontos tényező a csontkínálat, ugyanis az hogy egy implantátum beültethető-e vagy sem azt a befogadó hely csontjának a szélessége valamint a magassága is befolyásolja. Ennek eldöntésére olyan képalkotó eljárást használunk (CB-CT), amelyek alkalmasak arra, hogy 1:1 arányban mérjünk a felvételen.

Q?

Mikor kell gyökérkezelni egy fogat?

A.

Amit előljáróban érdemes elmondani a gyökérkezelésről, az az, hogy a a kezelés egy esély arra, hogy az adott fog tovább szájban tartható legyen.

Több különböző esetben kell a fogakat meggyökérkezelni:

  1. Abban az esetben, ha a fogban olyan nagyméretű szuvasodás alakul ki, amely tisztítása során megnyílik az ideg kamra, olyan nagy területen, hogy azt már nem lehet más módon megmenteni.
  2. Ha a fogból olyan mértékben hiányzik az ép foganyag, hogy azt már más módon nem lehet restaurálni.
  3. Ha visszafordíthatatlan gyulladás alakul ki a fogbélben.
  4. Fogbélelhalás esetén - ilyenkor megelőzően vitalitásvizsgálatot és próbafúrást végzünk
  5. Ha olyan méretű gyulladás alakul ki a fog gyökere körül csontban, amely már csak gyökérkezeléssel orvosolható.
  6. Ritka esetben olyankor is, amikor valamilyen fogpótlás készítésének céljából szükségessé válik a gyökérkezelés.

Q?

Mit jelent az hogy kapok egy koronát?

A.

Amikor a pácienseimnek korona pótlást javaslok, akkor egy olyan megoldást kínálok, melynek segítségével a fog eredeti formáját és funkcióját állítjuk helyre, így téve lehetővé azt, hogy a fogak minél tovább szájban tarthatók és használhatók legyenek.

Többféle anyagi minőségbeli megoldás lehetséges, úgy mint cirkónia, fém kerámia, préskerámia.