Amit a gyökérkezelésről tudni érdemes!!!

Gyökérkezelés

Egy foghúzásra ítélt fog utolsó esélye a további szájban maradásra

A gyökérkezelés lehetővé teszi, hogy a fogszuvasodás következtében vagy esetleges balesetből kifolyólag sérült fog (foggyökér) tovább szájban tartható legyen elkerülve annak elvesztését, kihúzását.

A gyökérkezelés célja:

A kezelendő fogak gyökércsatorna-rendszerének, baktériummentesítése és résmentes kitöltése.
Amennyiben a fertőzött/elhalt fog nem kerül kezelésre vagy maga a gyökérkezelés sikertelen akkor, a kórokozók elszaporodhatnak a csatornákban, így krónikus gyulladás alakítva ki. A szervezet immunrendszere számára az ilyen fogak bakteriális gócot jelentenek, melyek egész test szerte jelentkező izületi- és bőrproblémákat, hajhullást, szem-, szívbetegséget, arcüreggyulladást, stb. okozhatnak.

A foggyökéren - a fogak íny alatti részén - belül van a fog idegcsatornája, amelyben ér és ideg képletek futnak. A fogak lehetnek egy, illetve több gyökerűek, így a csatornák száma megegyezik a gyökerek számával.

Gyökérkezelés során a csatornákból eltávolításra kerülnek az erek és idegek, ez a folyamat az ún. "kiidegelés". Mivel a gyökérkezelés során a páciens érzéstelenítésben részesül, így maga a kezelés fájdalmatlan!

Mivel meglátásom szerint, a gyökérkezelés egy mikrosebészeti beavatkozás, így a fogat és annak közvetlen környezetét műtéti területnek tekintjük, így a teljes sterilitás ellérésének érdekében nyálrekeszt (Kofferdam) helyezünk a kezelendő fokra.

A megfelelő, hermetikusan záró gyökértömés elkészítéséhez elengedhetetlen a gyökércsatorna hosszának pontos ismerete. Ennek felderítésére elektromos hosszmeghatározó készüléket (ApexLocatort) használunk.

A jó gyökértömés elkészítéséhez nélkülözhetetlen a csatorna alappos megmunkálása, amit a legmodernebb Nikkel-Titán gépi forgóeszközökkel végzek, így téve gyorsabbá, effektívebbé és biztonságosabbá a preparálást kiegészítve a kézi megmunkálással.

A gépi gyökérkezelés előnyei:

Amit még érdemes szemelőtt tartani:

Az esettől függően - ha az adott fog nagyon gyulladt vagy túlzottan fertőzött -, a gyökérkezelést nem lehet mindien esetben az első alkalommal befejezni. Ilyenkor ideiglenes gyógyszeres tömést teszünk a fogba, majd a fog kezelését egy másik időpontban folytatjuk.

Amennyiben a fog némi várakozást követően teljesen panaszmentes, és röntgenképe is negatív a fog végleges ellátása, a hiányzó foganyag mennyiségétől függően az alábbiak lehetnek:
esztétikai fogászat megoldások:
kompozit tömés ("fehér" tömés)
inlay (betét)
kerámia héjak
különböző fogpótlás:
gyökércsap és fogkorona
fogkorona
hídpótlás

A jól elvégzett gyökérkezelés és a gyógyult gyökérkezelt fogak hosszú évekig képesek betölteni a funkciójukat, de a kezelés következtében terhelhetőségük csökken, kevésbé képesek ellenálni a rágóerőnek.

Annak érdekében, hogy az így kezelt fogak hosszú-hosszú évekig szolgálhassák Önt ajánlott évente fogászati röntgenfelvétellel kontrollálni a gyökérkezelt fogakat.

Nem minden fog alkalmas a gyökérkezelésre, így ezen fogak nem tarthatóak meg, ugyanis ezek potenciális gócként viselkedhetnek a szervezetben, így mielőbbi eltávolításuk, a megfelelő szájsebészeti módszerrel, nélkülözhetetlen. Az ílymódon elveszett fogak pótlásában tud segítséget nyújtani az implantáció (fogbeültetés), híd pótlás készítés, esetleg a protézis.

Comments are closed.