Minden ami az implantáció

Napjainkban nagyon sok páciens küzd valamilyen foghiánnyal, mely kezelése vagy kivehető, vagy híd pótlással lehetséges. Ezen megoldási lehetőségek mindegyikének van hátránya.

A kivehető pótlás esetében annak viselése okoz gondot, míg a hídpótlás elkészítéséhez, két szomszédos fogat kell lepreparálni.

A fogászati implantátumok a különböző típusú - sorvégi és sorközi-  foghiányok gyógyítására kínál 21. századi megoldási lehetőséget, mely több előnye is van:

  • nem kell egészséges fogat lepreparálni a hiány pótlására szolgáló fogmű tartására
  • több típusú pótlás - kivehető, rögzített és kombinált - is készíthető a segítségükkel 
  • esztétikailag kedvezőbb megoldást nyújthatnak
  • funkcióját tekintve a saját fogak tulajdonságaihoz hasonlít

Mi az az implantátum?

Az implantátum műtéti behelyezése során során egy magas százalékban titánt tartalmazó ötvözetből készült, számítógép által faragott “foggyökeret” ültetnek be az állcsontokba. A titán egy biokompatibilis fém, ami azt jelent hogy mely képes a csontszövettel és a környező szövetekkel szerves egységet alkotni.

Mikor kaphatom meg az implantátumomat?

Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, ugyanis függ a páciens általános egészségi állapotától(van-e csontritkulása, szed/szedett-e rá valamilyen gyógyszert, cukorbetegség, kezelt/nem kezelt...st), fogazati státuszától és legfőképp a csontkínálattól.

Általánosságban viszont elmondható, hogy amennyiben foghúzást követően szeretne implantátumot kapni, akkor célszerű megvárni a seb teljes gyógyulását, ami minimum 3 hónap. Azért javasolt ezt az időt kivárni, mert ezalatt az intervalum alatt a csontkínálat nem megbecsülhető, így nem is tervezhető az implantátum helyzete és mérete. 

A gyógyulási idő leteltét követően célszerű egy CT-felvételt készíteni melynek segítségével nagy pontossággal meg lehet tervezni mint a beültetendő implantátum helyét mint a méretét.

Miért van szükség a hosszú gyógyulási időre?

Az implantálás ugyanolyan traumát jelent csont számára, mint egy csonttörés. Éppen ebből az okból kifolyólag azonos gyógyulási folyamatok is játszódnak le mint egy törés esetén, így érthető, hogy ilyen hosszú a várakozási idő, mely időtartam alatt a szervezet befogadja az implantátumot és becsontosodik az állcsontokba.

Mi a folyamata az implantálásnak és mikor készülhet el a pótlás?*

Az konzultációs találkozás:

  1. Konzultáció – melynek során a pácienssel együtt megbeszéljük kiértékeljük a CT felvételt és megtervezzük a megoldási lehetőségeket.
  2. Egyénre szabott kezelési terv és árajánlat készítése

Implantációs alkalom. 

     3. Ebben az ülésben történik az implantátum beültetése, melyet egy pár hónapos gyógyulási idő követ. Ez az az idő, melynek során az implantátum integrálódik a csontba így képezve szerves egységet vel. Ez az idő állcsontonként változó, alsó állcsonton min. 3 hónap, felső állcsont esetében min. 4 hónap.

Harmadik alkalommal:

4.   Implantátum műtéti felszabadítása, majd lezárása egy ínyformáló csavarral.

Negyedik alkalom:

5.Lenyomat vétel az első alkalommal megpeszélt pótlás elkészítéséhez

  6.Fogszín meghatározás melynek során a pácienssel közösen meghatározzuk a késztendő fogpótlás színét, formáját.

    7.Harapási magasság meghatározása

Ötödik alkalom:

Az elkészült korona/pótlás rögzítése

*az alábbiakban leírt folyamatok és időtartamok egyéntől és esettől függően módosulhat. 

Comments are closed.