Gyökérkezelés

[mp_row] [mp_span col="12"]

Egy foghúzásra ítélt fog utolsó esélye a további szájban maradásra

A gyökérkezelés lehetővé teszi, hogy a fogszuvasodás következtében vagy esetleges balesetből kifolyólag sérült fog (foggyökér) tovább szájban tartható legyen, elkerülve annak elvesztését, kihúzását.

A gyökérkezelés célja:

A kezelendő fogak gyökércsatorna-rendszerének, baktériummentesítése és résmentes kitöltése.
Amennyiben a fertőzött/elhalt fog nem kerül kezelésre vagy maga a gyökérkezelés sikertelen akkor, a kórokozók elszaporodhatnak a csatornákban, így krónikus gyulladás alakítva ki.

A szervezet immunrendszere számára az ilyen fogak bakteriális gócot jelentenek, melyek egész test szerte jelentkező izületi-, bőrproblémákat, hajhullást, szem-, szívbetegséget, arcüreggyulladást, stb. okozhatnak.

A foggyökéren - a fogak csontban lévő részén - belül van a fog idegcsatornája, amelyben ér és ideg képletek futnak. A fogak lehetnek egy, illetve több gyökerűek, így a csatornák száma vagy megegyezik a gyökerek számával, vagy több mint a gyökerek száma. Ez attól függ, hogy az adott fog hol helyezkedik el a szájban.

Gyökérkezelés során a csatornákból eltávolításra kerülnek az erek és idegek, ez a folyamat az ún. "kiidegelés". Mivel a gyökérkezelés során a páciens érzéstelenítésben részesül, így maga a kezelés fájdalmatlan!

Mivel meglátásom szerint, a gyökérkezelés egy mikrosebészeti beavatkozás, így a fogat és annak közvetlen környezetét műtéti területnek tekintjük, a teljes sterilitás ellérésének érdekében nyálrekeszt (Kofferdam) helyezünk a kezelendő fogra.

A megfelelő, hermetikusan záró gyökértömés elkészítéséhez elengedhetetlen a gyökércsatorna hosszának pontos ismerete illetve az alapos csatorna tisztítás és megmunkálása. Az előbbinek a felderítésére elektromos hosszmeghatározó készüléket (ApexLocatort) használunk, míg a csatorna lehető legtökéletesebb megmunkálására a legmodernebb Nikkel-Titán gépi forgóeszközöket használok, így téve gyorsabbá, effektívebbé és biztonságosabbá a preparálást kiegészítve a kézi megmunkálással.

A gépi gyökérkezelés előnyei:

Amit még érdemes szemelőtt tartani:

Az esettől függően - ha az adott fog nagyon gyulladt vagy túlzottan fertőzött -, a gyökérkezelést nem lehet mindien esetben az első alkalommal befejezni. Ilyenkor ideiglenes gyógyszeres tömést teszünk a fogba, majd a fog kezelését egy másik időpontban folytatjuk.

Amennyiben a fog némi várakozást követően teljesen panaszmentes, és röntgenképe is negatív a fog végleges ellátása, a hiányzó foganyag mennyiségétől függően az alábbiak lehetnek:

 • esztétikai fogászat megoldások:
  • kompozit tömés ("fehér" tömés)
  • inlay (betét)
  • kerámia héjak
 • különböző fogpótlás:
  • gyökércsap és fogkorona
  • fogkorona
  • hídpótlás

A jól elvégzett gyökérkezelés és a gyógyult gyökérkezelt fogak hosszú évekig képesek betölteni a funkciójukat, de a kezelés következtében terhelhetőségük csökken, kevésbé képesek ellenálni a rágóerőnek, ezért fontos, hogy a fent felsorolt végleges restaurációk közül a leg optimálisabbat válasszuk.

Annak érdekében, hogy az így kezelt fogak hosszú-hosszú évekig szolgálhassák Önt ajánlott évente fogászati röntgenfelvétellel kontrollálni a gyökérkezelt fogakat.

Nem minden fog alkalmas a gyökérkezelésre, így ezen fogak nem tarthatóak meg, ugyanis potenciális gócként viselkedhetnek a szervezetben, így mielőbbi eltávolításuk, a megfelelő szájsebészeti módszerrel, nélkülözhetetlen. Az elvesztett fogak pótlásában tud megoldást jelenteni az implantáció (fogbeültetés), híd pótlás készítés, esetleg a protézis.

Miért válasszon minket:

 • Gyökérkezelések szakorvosa végzi!
 • Nyálrekessz (kofferdám) használata!
 • Modern, elektromos gyökércsatorna hossz meghatározás!
 • Gépi gyökércsatorna megmunkálás!
Foglaljon időpontot!!!! [/mp_span] [/mp_row]